Артем Гончаренко: При реалізації пілотних проєктів з відбудови потрібно розробити інвестиційний план і закладати інвестиційні можливості

При реалізації пілотних проєктів з відбудови потрібно розробити інвестиційний план і закладати інвестиційні можливості. Про це заявив Артем Гончаренко, президент БФ «Реконструкції та розвитку України», керівник Агенції відбудови України, коментуючи ініціативу Кабінету Міністрів про запуск пілотних проєктів з комплексного відновлення населених пунктів, зруйнованих росіянами у 5 областях України.

Як відомо, наприкінці березня на виконання завдання Президента України відбулася нарада під головуванням прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо післявоєнного відновлення деокупованих територій Київської, Сумської, Харківської, Херсонської, Чернігівської областей. Зокрема, було визначено дати старту й перші проекти комплексної відбудови на звільнених територіях. Попередньо обрано по одному населеному пункту в зазначених п’яти областях, у яких розпочнеться масштабне відновлення за принципом «build back better».

«На мою думку, при реалізації пілотних проектів з відбудови потрібно розробити інвестиційний план і закладати інвестиційні можливості з урахуванням специфіки регіону. Інвестори повинні заходити і брати активну участь у відбудові цих п’яти населених пунктів.  Збудувати краще ніж було – це дуже крутий принцип. Треба зробити так, щоб люди не тільки просто змогли повернулися до свого рідного міста, а й зробити його таким, щоб туди хотіли переїхати жити люди з інших регіонів, створюючи додаткові робочі місця та закладаючи основу для соціально-економічного розвитку населеного пункту», – заявив Артем Гончаренко,

Він також відзначив, що Агенція відбудови України акцентує увагу на необхідності розробки для цих міст ідеального проєкту школи, а краще  3-5 проєктів відбудови шкіл. На думку Артема Гончаренка у відбудованих містах потрібно створювати сучасну соціальну інфраструктуру – дитячі садочки, лікарні, спорткомплекси з басейнами,  центри дитячого дозвілля та центри для літніх людей. Для цього можна використати досвід інших країн, залучивши міжнародних експертів у сфері архітектури та містобудування. «При реалізації таких пілотних проектів із відбудови міст треба відразу все робити ідеально, виключивши всі помилки та недоліки, для того щоб потім швидко поширити цей досвід на інші населені пункти України», –  наголошує Артем Гончаренко.

«Ми повинні відпрацювати всі сучасні технології, в тому числі, «зелені» технології у розробці проєктів відбудови. До остаточного ухвалення плану з відновлення міст краще провести декілька заходів за участі експертів у різних галузях, які сприятимуть обміну досвідом та міжнародної практики країн, де відбувалися збройні конфлікти. Треба проаналізувати, як відбувалася повоєнна відбудова у цих країнах, щоб уникнути помилок у процесі відновлення України», – резюмував президент БФ «Реконструкції та розвитку України» Артем Гончаренко.

Як повідомлялось раніше, БФ «Реконструкції та розвитку України» реалізує масштабний проєкт «Мобільний фронтовий госпіталь». Перший мобільний фронтовий госпіталь вже передано Головному управлінню розвідки Міністерства оборони. Зараз він рятує сотні життів наших захисників у найгарячіших точках у двадцятикілометровій прифронтовій зоні на Донецькому напрямку. У планах Фонду забезпечити такими госпіталями всю лінію фронту.

Нагадаємо, що благодійним фондом “Реконструкції та розвитку України” продовжується збір коштів на мобільні фронтові госпіталі для військових на передовій.

Leave a Comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *